argentina / by Djordje Zivaljevic

Svako putovanje pocinje haoticnim pakovanjem. Spavaca soba je dobila novu dimenziju (BigBang), alat je bio neophodan da se opravi kofer od foto opreme , a suzavanje izbora objektiva je dovelo do toga da sam prakticno sve ponio sa sobom.

Napomena: najveci dio fotografija ovdje prikazan je radjen mobilnim telefonom.

Putovanje je islo PG / BG /Pariz / Buenos Aires. 

Najduza dionica puta, Pariz  - Buenos Aires je trebalo da traje 13 h i 50 minuta. Medjutim trajalo je skoro 16 sati jer smo zbog slabe vidljivosti morali da sletimo u Urugvaj, Montevideo. Da cekamo skoro 2 h u avionu i da nastavimo dalje za B.Aires.

Napokon stizem u B.Aires iscrpljen poprilicno i pravim par fotki kroz prozor automobila. Prvi utisak mi je bio bezveze jer smo upali u guzvu zbog protesta, koja nas je kostala jos sat ipo voznje kroz grad i to kroz ruzniji i opasniji dio grada. Onda vec nakon toga dolazimo do ljepseg dijela... Recoleta. Grad je pun zelenila, prostran i jako lijep.

 

Svega par sati pauze i vec u 21 h nas ceka autobus za Saenz Pena , provincija Chaco. 18 sati voznje. 

Dobih i neku upakovanu veceru i otvorih bocu vina za usput , mada brzo sam i zaspao. Sjedista su udobnija, velika i imaju neki nastavak za noge koji omogucava da se lijepo opustis. Tj. trebalo bi, da nisam visociji i krupniji od prosjecnog argentinca, tako da to i nije bilo od prevelike pomoci.

Prakticno svih 18h sam se vozio samo pravo, nema krivina , gore dolje, zaokreta, trece trake i tako tih standardnih stvari za brdovite predjele jer je sve ravno, ali non stop ravno. Brdo ili brezuljak vidio nisam. 

Provincija Chaco, odnosno grad Saenz Pena je udaljen nekih 1100 km od B.Airesa.

Djeluje da nije nesto velik ali ima preko 100 000 stanovnika. Uglavnom prizemne kuce sa ulicama koje se sjeku pod pravim uglom. Poprilicno ruralno podrucje . Provincija Chaco je najsiromasnija od svih. Prosjecan prihod po glavi stanovnika je oko 2000 USD .

U Saenz Peni sam proveo dva ipo dana. Jedno od najljepsih mijesta sa cjelokupnog putovanja je kafe restoran Plan B kojeg drzi kcerka gradonacelnika i njen muz slikar.

Ostatak boravka u Saenz Penji je vidljiv kroz www.lamontenegrina.com 

Prvu noc imali smo docek od gradonacelnika Cipollinija u njihovom domu za kulturu a drugi dan bilo je protokolaran dio...sa gradonacelnikom, guvernerom regije i jos par bitnih ljudi iz Argentine ... 

Prezanimljivo je upoznati neke stare crnogorke koje govore starim jezikom "...i onda sam pošla šnjom" , pirun ožica itd...ali vecina slabo govori crnogorski.

Nakon dva ipo dana povratak za B.Aires, opet 18h voznje. Vec ispricana prica.

Dan ipo Buenos Airesa...brzinsko obilzenje raznih djelova grada uz dobrog domacina Miljana .

Nezaobilazno je bilo posjetiti i tango vece...

A i nesto se stavilo pod zub..

Onda je uslijedio povratak... B.Aires / Sao Polo / Pariz /Beograd /Podgorica. opet 24 h u putu. 

Konacna ocijena...

Prevelik put za tako kratak boravak. Hvalio je dan odmora nakon dolaska u B.Aires da bi i ovo sto sam bio bilo jos intezivnije i kvalitetnije dozivljeno i bolje zabiljezeno... Svakako super iskustvo.

Home Sweet Home.